mandag den 31. august 2015

Dobbelt debatindlæg


I anledning af denne mandag bringer vi et dobbeltdebatindlæg vedrørende Rysånden. Vi på bloggen er rigtig glade for alle disse indlæg, og vi mener netop, at det er disse indlæg der er med til at bevise hvilken subjektiv størrelse Rysånden er.

Mangfoldighed skal gå begge veje!

Indlægget "Er rysånden død?" bærer præg af ekstrem snæversynethed, manglende indblik i mangfoldighed, og er desuden et godt eksempel på smagsdommeri af værste skuffe.

For hvad er god stil? Hvad er god opførsel? Hvad er den "rigtige" tøjstil?

Det er i hvert fald ikke noget som skribenten har nogen form for berettigelse til at gøre sig til dommer over. Skribenten dæmoniserer personer der agerer og klæder sig anderledes end skribenten selv. Folk med anderledes personligheder og interesser, beskyldes for at være snæversynede mangfoldighedsnedbrydende fællesskabs-hadere.
En større afvigelse fra, og manglende forståelse af hvad begrebet "mangfoldighed" er, ses sjældent. De løst flyvende sure opstød er desuden formidlet uden nogle former for belæg, eller nogen former for løsningsforslag. Det eneste konkrete eksempel der skulle understøtte påstanden, formår heller ikke at underbygge angrebene mod andre fællesskaber, og andre idealer.
Eksemplet er på ingen måde evidens for en faldene grad af mangfoldighed. Det er nærmere en konsekvens af en anderledes opdragelse, end skribenten selv anser som værende "den rigtige måde at gøre tingene på". - Igen et eksempel på smagsdommeri fra skribentens side.
At der er kommet flere, og nye typer til Rysensteen er derimod en tydelig indikation på, at mangfoldigheden lever videre i bedste velgående - også på Rysensteen. Det, som skribenten forbinder med mangfoldighed, er altså fuldkommen misforstået, og dette "problem" gribes fuldstændig forkert an. Hvad nytter det, at rakke ned på denne nye gruppe af mennesker, der nu engang er blevet en del af vores alle sammens Rysensteen?
En formålsløs hetz mod nye typer, er sammenlignelig med det at skabe en negativ diskurs omkring andre befolkningsgrupper – fx indvandrere og flygtninge. Denne hovedløse negligering af disse personers empati, tjener intet fællesskabsforbedrende formål. At skribenten derudover formår at pålægge andre personers interesser nærmest hulemandsagtige værdier, siger vidst ikke så meget om personerne angrebet er rettet imod, men derimod mere om skribenten selv. En sådan angriben af problemet skaber intet andet end had, foragt, og større kløfter mellem de forskellige typer på Rysensteen Gymnasium.

Hvis mangfoldighed virkelig er så vigtigt for skribenten - hvorfor rækker han/hun så ikke selv hånden frem, og byder nye værdier og tankesæt velkomne? - At skrive et blogindlæg båret af generaliserende fordomme, er i hvert fald ikke den rigtige vej at gå
Jeg afsluttede i sommers 1.g. Jeg kan se tilbage på 1.g som et år, hvor jeg aldrig har oplevet at blive sat i bås, udelukket fra fællesskabet, eller på anden vis opleve et miljø præget af større kløfter eleverne indbyrdes – hverken på tværs af klasser og årgange, ej heller på tværs af sociale lag. På Rysensteen kan enhver der vil blive en del af fællesskabet. Udvalg, aktiviter efter skoletid, kælderaftener, elevfester og Gurg er blot nogle af de tilbud som man som elev på skolen kan deltage i, uden på forhånd at tilhøre en bestemt gruppe af elever på skolen.
Hermed en opfordring til skribenten: Bryd dine grænser. Kom ud af din comfort-zone. Snak med en af de ”turtleneck-drenge”, du måske aldrig nogensinde har talt med – det kan være det bliver en positiv overraskelse!
Så kære skribent: Du kan ikke se skoven for bare træer. Din opfattelse af hvad ”det rigtige fællesskab” er, og bør være, stemmer ikke overens med dit ønske om mere mangfoldighed på skolen. Du kan dog være fuldkommen rolig. - Mangfoldigheden lever videre – og du har et ligeså stort ansvar som alle andre elever, for at værne om det fællesskab alle rysensteenere stræber efter at bevare.







Kan et par Hellerup piger virkelig slå RYS-ÅNDEN ihjel?

Af Nina, 1.g’er

Hvis ja, hvor stærk var den så overhovedet til at starte med? I det fine debatindlæg den hemmelige rysser har skrevet, brokker han sig kraftigt over, at de dyre tasker og drenge i turtlenecks har indtaget rys. Den hemmelige Rysser mener, at de nedbryder værdier som Rysånden lever på. De skræmmer de åbne og nede på jorden drenge og piger væk, som fokuserer på andre ting end, hvor meget deres jakke eller sko koster.
Jeg går i 1.g. Jeg tog mange ting til overvejelse før jeg besluttede mig at starte her, og jeg kan ikke tælle, hvor mange af mine bekendte som prøvede at overtale mig til at starte på Christianshavn Gymnasium eller Det Fri, men det valgte jeg ikke på den simple baggrund, at jeg er ved at brække mig over denne ”typeracisme” som er ved at tage form på gymnasierne, Jeg har tiltro til vores skole og valgte bevidst Rysensteen, fordi jeg syntes det var den bedste.
Den hemmelige Ryssers indlæg kan ses som en mislykket redningsaktion af Rysånden. Hvis vi vil vedligeholde eller søge tilbage i retning af ånden, som menes at blive myrdet i takt med årgangenes udvikling, gribes problemet forkert an.

Jeg har derfor to spørgsmål til den "hemmelige rysser"

Hvis denne indvadering af helleruppiger og -drenge med smørhår, får dit håb for Rysensteens fremtid til at krakelere, hvorfor i alverden handler dialogen så om problemet i stedet for løsningen? Det vi frygter er jo, at alle de kreative mennesker skræmmes væk, fordi at alle taler om hvordan Rysensteen er blevet til skolen for snobbede karakterrobotter?

Kan Rysånden virkelig dø af et par årgange med lidt anderledes tøjsmag? Skal der virkelig ikke mere til for at ”myrde” værdier vi har brugt mange år på at skabe, noget vi har gjort til en 'ånd' som burde leve og stadig lever i de fleste af os. Det er et nyt fænomen der er kommet ind med de sidste par årgange, den nye slags rystype som er blevet ”normaliteten”. De kommer fra andre miljøer og synes det er lækkert med ting, der er af en god kvalitet, men i sidste ende tror jeg simpelthen ikke de er direkte i stand til at slå denne Rysånd ihjel, det er den simpelthen for stærk til?

Jeg er 1.g'er. Jeg har madpakke med hver dag. Jeg køber kun tøj i genbrug. Jeg har gået på efterskole. Jeg vil gerne være med i så mange udvalg som muligt, og endda overvejer jeg at starte mit eget udvalg for at gøre skolen mere farverig og kunstorienteret. OG JEG ER HER OGSÅ!
Men når samtalen konstant kredser om disse typer, som har indvaderet vores kære skole, skræmmer det folk som mig væk, og de af os som alligevel starter her føler, at vi ikke eksisterer da andre taler om os, som om vi var uddøde. Jeg kan hilse og sige: Det er vi ikke!

Så hvad med at glæde jer lidt over os, i stedet for at græde over et par harmløse tøser med Prada tasker, som i virkeligheden, måske, er flinke?
Kh Nina fra 1.g

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.