mandag den 24. august 2015

Er Rysånden død? - Debatindlæg af den hemmelige rysser



Er Rysånden død?
Af den hemmelige rysser

Til de mange nye 1’gere synes jeg vi skal starte med at definere den såkaldte Rysånden. På mange måder er ånden vel udefinerbar eller subjektiv antaget. Ånden beskriver det liv som går sin gang på skolen, vi lever alle i ånden altså både elever og skolens ansatte. For 2 år siden var RysBloggen på sporet af ånden i et indlæg og flere ryssere fik til opgave at fortælle om deres oplevelse og opfattelse. Dengang kan det vel antages at konklusionen var, at Rysånden holder til i elevkælderen, står for næstekærlighed og er forbundet med elever og ansattes mentalitet, udseende og væremåde -  Gitte T beskrev som værende både spirituel og faktuel.

Når jeg hører spørgsmålet ”Er Rysånden død?”overvejer jeg om ånden er død og en ny er født eller om den har forandret sig og om det i så fald er det den rigtige vej som ånden bevæger sig? Man kan vel være sikker på, at der stadig lever en eller anden ånd på skolen. Men mange ting har ændret sig de sidste siden jeg gik i 1.g for 2 år siden. Det gamle rys slogan er erstattet med et nyt moderne metrobor nemlig ”NORA” som for de fleste stadig er lidt af et spørgsmålstegn. Sidste år havde vi et rekord lavt antal elevfester, som kan have formindsket antallet af bånd på tværs af klasser og årgange. Skolen flytter langsomt mere og mere til det nye og bedre Flæsketorv som konstant er under udvidelse. Vi er blevet et profilgymnasium som ønsker at appellere mere globalt end nogensinde før. De genbrugsfanatiske ryssere er døende og kun en lille kerne er efterladt, i erstatning har rys set en ny trend i form af dyre designer sneaks, tasker og tøj. Udtrykkene fash, ”starfuckende” og turtleneck-drenge er blevet udbredt. For 2-3 år siden var et af rysbloggens mest populære opslag ”Ugens madpakke” nu er dyrkelsen af madpakken erstattet af en konkurrence, i hvem der kan være mest på Lele, madpakken er ikke længere en ting der er forbundet med sundhed og et fornuftigt forhold til penge, nu er det en tegn på økonomisk svaghed (som er ildeset blandt den nye type ryssere).

Jeg frygter at rysånden er død, og i det tilfælde, at den er død, er den blevet dræbt. Drabsmetoden er kvælning i en Louboutin taske, gerningsmanden er iført rullekrave, noget sort læderdesignergøgl (som har kostet en formue pg.a den uundværlige ekstra nitte) og fars løst siddende kreditkort, som bliver trukket hurtige end en revolver i det vilde vesten. Mine tanker underbygges af en episode, nyligt beskrevet på Rysbloggen. Vi interviewede en 3.g'er og undervejs dukkede spørgsmålet op om, hvad hendes mest pinlige 2.g'er øjeblik var. Hun beskriver det således:”(Jeg) kyssede med en af de der turtleneck drenge og falder bagover i en pøl af øl. Drengen griner og går”, pigen falder under mild intimitet, lander i en pøl af øl, mens drengen grinende forlader hende, og hun bliver hverken forarget eller vred over drengens manglende empati, hun føler derimod mild skam. Det kan godt være Rysånden ikke er død, men den bor i hvert fald ikke længere i alle ryssere.

I en time sidste år udtalte en af de længst ansatte og velansete lærer til min klasse og jeg, at det var hans overbevisning, at morgensamlingernes dagsorden havde ændret sig meget over de sidste par år. Det var hans holdning at eleverne ikke længere har noget relevant på sinde, færre tager det pålagte elevinitiativ seriøst og flere fravælger elevudvalgene. Dette kan måske også forklare hvorfor det gamle slogan ”Du skaber Rysensteen. Rysensteen skaber dig. Sammen skaber vi fremtiden.” blev erstattet med et latterligt metrobor.

Der er måske ikke noget definitivt svar på spørgsmålet, men det er vel noget vi alle kan tage til overvejelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.